Ning Kam werd geboren in Singapore en ontdekte de viool dankzij haar vader, Kam Yee Yong, zelf violist en componist. In 1987 startte ze aan de Menuhin Music Academy in Londen, waar ze les kreeg van Sidney Griller, Mauricio Fuks en Wen Zhou Li. Ze vervolgde haar studies in de Verenigde Staten aan het Curtis Institute met Jaime Laredo, nadien aan het Cleveland Institute of Music met Donald Weilerstein.


Ning Kam won de Eerste Prijs in het Menuhin-Concours voor Junioren in Folkestone (1991), werd laureaat van de derde Pablo Sarasate Wedstrijd en bereikte de finales in het Henryk Szeryng Career Awards in Monaco (2000). Hetzelfde jaar kreeg ze ook The Young Concert Artist Award of Singapore. Toch was de belangrijkste overwinning het behalen van de Tweede Prijs ‘Prix du Gouvernement Féderal Belge Eugène Ysaÿe’ in de Koningin Elisabethwedstrijd in 2001. De Standaard omschreef haar als “de beste violiste van de wedstrijd”, ze won dan ook de Prijs van het Publiek van de Vlaamse Radio en Televisie. The Strad sprak van een “sterke artistieke persoonlijkheid”.

Ning Kam gaf talrijke concerten in Europa, Singapore, Canada en de Verenigde Staten, en speelde op het Menuhin Festival in Gstaad (Zwitserland). In 1988 was ze te gast in het BBC televisieprogramma Blue Peter, waar ze voor een publiek van 7 miljoen kijkers speelde. Sindsdien werkte ze samen met verschillende orkesten over de hele wereld en met dirigenten als Lord Yehudi Menuhin, Lorin Maazel, Leif Segerstam en Alun Francis. Als actief kamermusicus nam ze deel aan het prestigieuze Ravinia Festival in het Steans Institute voor jonge artiesten in 2000, waar ze samenwerkte met Timothy Eddy van het Orion String Quartet.

Als een artieste met bijzondere interesse voor hedendaagse muziek, gaf Ning Kam de wereldpremière van het aan haar opgedragen vioolconcerto Frissons d’Aile voor Claude Ledoux met het Orchestre Philharmonique de Liège. In 2005 was ze te gast in de Purcell Room in Londen bij de de Park Lane Group voor jonge artiesten met oog voor hedendaagse muziek. In 2006 maakte ze een succesdebuut in Wigmore Hall met de Britse pianiste Carole Presland. Tijdens het seizoen 2008-2009 ging ze op tournee in de Verenigde Staten met het Phoenix en het Tucson Symphony Orchestra. Daarnaast bracht ze recitals in de serie Concerts du Midi (Brussel) en in Kings Place (Londen) en was ze te gast op het Ulverston Festival (UK).